Perfekcyjny sernik i oryginalne pomysły na krem do piernika

Perfekcyjny sernik i oryginalne pomysły na krem do piernika

Piekąc domowe ciasta często mamy dwa problemy – po pierwsze jak zrobić, by ciasto na pewno wyszło, po drugie jak urozmaicić dobrze znane ciasto. Przepisy na serniki zawierają bowiem szczątkowe porady co zrobić, by sernik nie opadł, a jego wierzchnia warstwa nie popękała, jednak czasem przydałoby się więcej informacji na ten temat.

Z kolei przepisy na pierniki, podają klasycznie, aby przekładać ciasto powidłami lub dżemem. Co jednak kiedy chcemy spróbować czegoś nowego?

Pieczenie perfekcyjnego sernika

Niezależnie od tego czy lubimy bardziej puszyste, czy bardziej kremowe serniki – podstawą każdego z nich jest odpowiednio dobrany twaróg. Najlepszy pod serniki jest tłusty lub półtłusty twaróg, zmielony ręcznie w domu trzy razy. Jednak jak wiadomo nie zawsze mamy czas i możliwości. Dlatego dobry będzie również twaróg zmielony dwa razy, a w najgorszym przypadku gotowy ser twarogowy. W przypadku tego ostatniego sera z wiaderka trzeba jednak zadbać o kilka rzeczy. Mianowicie o to, by wybierać twaróg z krótką listą składników oraz o konsystencji bardziej zbitej, nie takiej jak twaróg grecki. Jeśli wybierzemy taki płynny twaróg zamiast sernika uzyskamy budyń i nie będziemy w stanie tego zmienić.

Do tradycyjnego, polskiego sernika dodaje się mąkę pszenną lub skrobię ziemniaczaną. Zagęszczają one strukturę sernika, dzięki czemu ma on swój kształt i łatwo go utrzymuje – nie ma konsystencji budyniu. Jednak za duża ilość produktów sypkich, sprawi, że sernik będzie się kruszył i sypał, a także straci swój smak.

Śmietana kremowa z 30% tłuszczu dodana do sernika widocznie zwiększa jego kremowość i delikatność, ale przy tym i kaloryczność. Zamiennikami bardziej light będzie jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, choć trzeba pamiętać, że wpłynie to również na smak sernika.

Ostatnim kluczowym elementem sernika są jajka. Na jeden kilogram twarogu powinny przypadać co najmniej trzy jajka. Co najmniej, gdyż niektóre serniki wymagają, aby było to dziesięć jajek. Przy czym dzięki ubitej z białek piance łatwo dodać powietrza do sernika, aby był bardziej puszysty. Jednak z drugiej strony dodanie takiej piany do sernika może skończyć się jego opadnięciem, kiedy powietrze z sernika ucieknie.

Pamiętaj, aby przy pieczeniu sernika nie ograniczać zbyt tłuszczu. Dobry, puszysty, wilgotny i kremowy sernik nie wyjdzie bez dodatku tłuszczu. Niestety sernik to ciasto, którego nie da się bezwzględnie odchudzić.

Czym przełożyć piernik?

Klasycznie piernik, zwłaszcza ten na Boże Narodzenie, przekłada się powidłami lub dżemem. Jednak każdy czasem potrzebuje odmiany i wypróbowania innych smaków. Ale do innego pasuje do piernika?

Krem do karpatki! Delikatny krem budyniowy może być świetną opcją do przełożenia piernika. Oczywiście o ile odpowiednio wcześniej wyciągniemy krem z lodówki.

Świetną opcją może być również krem z grysiku czyli z kaszy manny z dodatkiem cynamonu lub kakao.

Ostatnią naszą propozycją jest masa chałwowa. Chałwa nadaje bowiem wyjątkowy smak piernikowi, zwłaszcza jeśli skontrastujesz to z dżemem wiśniowym, którego kwaśny posmak równoważy słodki smak chałwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *